Cooling-down voor hardlopers; altijd doen!

cooling-down voor hardlopers nodig

De Cooling-down wordt vaak verwaarloosd tijdens hardlooptrainingen. Hoewel de meeste hardlopers wel een warming-up doen, bestaat de cooling-down voor de meeste hardlopers voornamelijk uit een paar minuten wandelen na het hardlopen.

Waarom is een cooling-down voor hardlopers belangrijk?

Zowel voor het herstel van je lichaam als voor het voorkomen van blessures is de cooling-down net zo cruciaal als de warming-up. Met een cooling-down laat je je lichaam na het hardlopen geleidelijk afkoelen, vandaar de term ‘cooling down’. Door een cooling-down worden afvalstoffen, zoals melkzuur, uit de spieren verwijderd. Hierdoor herstel je sneller en ben je klaar voor de volgende training. Tijdens een training stijgt je hartslag aanzienlijk en stroomt je bloed naar je spieren. Door enkele cooling-down oefeningen te doen, verspreidt het bloed zich weer over je hele lichaam en kan je hartslag rustig dalen naar een normaal niveau. Als je dit niet doet, kun je na je training duizeligheid ervaren of zelfs flauwvallen doordat bepaalde delen van je lichaam niet genoeg bloed krijgen.
Een ander voordeel van een cooling-down is dat het ook zorgt voor mentale ontspanning. Door bewust even rust te nemen na de inspanning en de daarbij behorende verhoogde hartslag, kun je ontspannen en de zojuist uitgevoerde training of wedstrijd evalueren.

TIP: lees ook ook onze andere artikelen over hardlopen

Hoe voer je een cooling-down uit?

Een goede cooling-down kost je 5 tot 10 minuten en kan op verschillende manieren worden gedaan:

  • Rustig uitlopen: Loop ongeveer 5 minuten rustig uit en rek daarna de spieren in je onder- en bovenbenen.
  • Uitlopen en statische oefeningen: Na je training wandel je eerst 3 minuten en daarna voer je een aantal grondoefeningen uit. In de onderstaande video worden deze oefeningen gedemonstreerd.

 

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gerelateerd